Bornholm Dusoddesunset
Solskinsøen

Bornholm

Bornholm Ronneblomster
Solskinsøen

Bornholm

Bornholm Ostermarie
Solskinsøen

Bornholm

Bornholm Hammershusruiner
Solskinsøen

Bornholm

Bornholm Silderogeri Blomster
Solskinsøen

Bornholm

På krydstogt til Bornholm - Østersøens perle

Få krydstogtsskibe ankommer til Bornholm - og hvilken skam! Ikke mange steder i Østersøen har så meget at vise frem som vores egen smukke ø Bornholm. Er du en af de heldige, så ankommer du til Rønne, som i sig selv er en lille hyggelig by. Indenfor kort afstand findes en overflod af muligheder, som vil begejstre.

Velkommen til Rønne

Som krydstogtsgæst er det første stop på Bornholm Rønne. Rønne er den største by på Bornholm og er kendt for sin maleriske kystnatur, historiske arkitektur og kulturelle seværdigheder. Ved første øjekast vil du se Skt. Nicolai kirken - et kapel til ære for de søfarendes helgen. 

Byens historie kort fortalt: 

Rønne blev først etableret som en lille fiskerlandsby i middelalderen. På det tidspunkt var Bornholm en del af Danmark, og øen var et strategisk vigtigt sted i Østersøen.

Bornholm og Rønne blev under Skånske krig (1675-1679) besat af svenske styrker. Efter krigen blev Bornholm overdraget til Sverige, og Rønne blev en del af det svenske rige.

Efter Napoleonskrigene og Wienkongressen i 1815 blev Bornholm og Rønne endelig returneret til Danmark.

Under Anden Verdenskrig blev Bornholm besat af Tyskland, og Rønne oplevede denne besættelse sammen med resten af øen.

Efter krigen har Rønne og Bornholm fortsat udviklet sig som en vigtig økonomisk og kulturel destination. Fiskeri, turisme og keramikproduktion er stadig centrale erhverv for området.

Hammershus

Hammershus blev bygget i middelalderen omkring 1255 og er en af de tidligst kendte borge på Bornholm. Den blev bygget som et forsvarsværk og kontrolpunkt på øens kyst og blev opkaldt efter klipperne, den er bygget på.

Hammershus blev opført på en klippeskråning med en fantastisk udsigt over Østersøen. Det betød også, at det var et vigtigt forsvarspunkt for skibstrafikken i området. 

I løbet af Skånske krig (1675-1679) blev Hammershus besat af svenske tropper, og det var i brug som en militærbase under den svenske periode på Bornholm.

Efter flere århundreder med skiftende ejerskab og brug som militær fæstning blev Hammershus forladt i det 18. århundrede og blev gradvist en ruin. I dag er det en af Bornholms mest besøgte seværdigheder, der tiltrækker turister med sin historie og spektakulære beliggenhed.

Dueodde - Bornholms bedste strand

Stranden er kendt for sit helt særlige, fine hvide sand, der strækker sig over flere kilometer, og dens klare, turkisblå vand. Dueodde betragtes som en af Bornholms mest ikoniske og populære strande, og den tiltrækker både lokale og turister fra nær og fjern.

En fantastisk destination for dig, som elsker havet og den smukke natur omkring. Her kan du finde roen, spise på de nærtliggende restauranter eller udøve strandaktiviteter på flere niveauer. Et populært sted for hele familien. 

Idylliske Gudhjem

Havnen: Gudhjem havn er hjertet af byen og et travlt sted med fiskerbåde, sejlbåde og lystbåde. Havnen er omgivet af charmerende restauranter og caféer, hvor du kan nyde friskfanget fisk og skaldyr.

Røgerier: Gudhjem er kendt for sine røgerier, hvor friskfanget fisk ryges til lækre delikatesser som f.eks. røget sild. Du kan besøge røgerierne og prøve nogle af Bornholms traditionelle produkter.

Byens centrum: Gudhjem bykerne er præget af brostensbelagte gader og farverige huse, der klatrer op ad skråningen mod havnen. Det giver byen en unik og malerisk atmosfære.

Gudhjem Mølle: En af de mest ikoniske seværdigheder i byen er Gudhjem Mølle - en gammel vindmølle, der stadig står i dag. Møllen er blevet restaureret og er åben for besøgende.

Kunst og kultur: Gudhjem har en lang tradition for at tiltrække kunstnere og forfattere. Der er flere kunstgallerier og kulturelle arrangementer i byen, herunder koncerter og udstillinger.

Natur og vandreture: Gudhjem ligger i en naturskøn del af Bornholm med smukke kyststrækninger og klipper. Der er flere vandrestier og naturreservater i nærheden, herunder "Døndalen" med sine imponerende vandfald.

Helligånds Kirke: Gudhjem har også en historisk kirke, Helligånds Kirke, som er et værdigt besøg for dig, der er interesseret i arkitektur og historie.

Bornholms rundkirker

Nylars:
Kirken betragtes som den bedst bevarede rundkirke og er bygget i år 1160. Midtersøjlen er dekoreret med flotte kalkmalerier, som fortæller om Adam og Evas skabelse, fald og forvisning fra Paradis. I kirken finder du to af Bornholms i alt 40 runesten. 

Østerlars
Kirken er Danmarks største rundkirke og en af Bornholms største attraktioner. Kirken går sandsynligvis tilbage til ca. 1150 og har som de øvrige kirker været anvendt som både kirke og værn mod fjender fra havet. 

Olsker: 
Kirken er bygget ca. år 1150 og anses for at være den højeste og mest elegante af de fire rundkirker. 

Nyker: 
Kirken er den yngste og mindste af de fire rundkirker. Den menes at være opført i starten af 1200-tallet. Nyker kirke er særligt kendt for sin kraftige indvendige søjle, som er dekoreret med bornholmske kalkmalerier. 

Kirkerne er en vigtig del af Bornholms kulturarv og en spændende destination for dig, som er interesseret i historie, arkitektur og kunst. Den runde form og den arkitektoniske kompleksitet gør kirkerne til bemærkelsesværdige vartegn på øen.

Røget sild - en bornholmsk specialitet

Det første røgeri på Bornholm åbnede i Gudhjem i 1866. Faktisk siger historien, at bornholmerne fik idéen fra de udstationerede skotske soldater, som allerede røgede fisk.

Røgerierne på Bornholm er kendte for sine særlige hvide skorstene og kan genkendes på lang afstand. En særlig specialitet er "Sol over Gudhjem" - et stykke rugbrød med lidt smør, røget sild, løg, æggeblomme, radiser og purløg. 

Du kan ikke besøge Bornholm uden at spise på et af de 10 aktive røgerier! 

Klippekysten mod nord

Opalsøen:
Opalsøen er en naturlig sø beliggende i Allinge. Søen er omgivet af frodig skov og er kendt for sit klare og dybe vand, der har en smuk, blå farve.

Navnet "Opalsø" skyldes søens farve, der kan minde om opalstenenes nuancer. Søen er skabt under den seneste istid og er omgivet af klipper og skov, hvilket giver den et dramatisk og naturskønt udseende.

Søen er resterne af Nordbornholms største eksportlager - granit. Det tidligere stenbrud var i brug til 1970, hvorefter det blev rømmet og løbende fyldt op med vand. 

Jons Kapel:
Jons Kapel er en lille stenkirke beliggende nær Opalsøen. Den blev opført i det 14. århundrede og er en del af Bornholms mange middelalderlige kirker.

Ifølge sagnet kom Jon til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne. Han fortalte historier fra bibelen i sin lille grotte (Jons kirke). Da hans budskaber vakte fleres interesse, rykkede Jons taler udendørs på klippen. 

Du kan se kirken ved at tage vandreturen opad. Den starter i Teglkås og fører ad en stejl trappe få hundrede meter op. En smuk og seværdig tur.