Split

Midt på den kroatiske kyst ligger den livlige kulturby Split som en af Dalmatiens absolutte perler. Byen er Kroatiens næststørste by og kan bedst sammenlignes med Odense i størrelse. Den smukke gamle bykerne stammer tilbage fra antikkens tid, hvor Split var under romersk herredømme. Her kombineres fortid og nutid i ét med romerske paladser på den ene side og moderne arkitektur og butikker på den anden. Palmepromenaden langs havnen indbyder til ispause, og om aftenen er der et utal af flotte restauranter og smarte klubber at vælge mellem. 

I den gamle bydel ligger resterne af Diocletians Palads med 16 tårne og 3 templer. Hele paladset er omgivet af en imponerende borgmur. Indenfor borgmuren bevæger du dig rundt i de små gader med torve, templer og søjlegange i lys sandsten. De gamle gader byder på romantiske huse, kirker og bygninger fra romertiden. Selve Diocletians Palads er i dag på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Den velbevarede bykerne danner rammen om en unik atmosfære og emmer af nostalgi. Byen byder på kultur, historie, shopping og lækker gastronomi.

Måske nogen allerede ved det ? Men netop i Split er en del optagelser lavet til flere episoder af serien ”Game of Thrones” 

Havnen og strandene
Med sin unikke beliggenhed ud til Adriaterhavet finder du den hyggelige havnepromenade fyldt med caféer, restauranter og en stor lystbådehavn. Her findes alt fra små joller til store yachts, som er en fyrste værdig. Langs havnepromenaden - kaldet Rivaen - kan man sidde under hvide parasol-telte og nyde sin kaffe, mens man iagttager byen, de lokale og byens charme. På Stari Pazar finder du Splits største madmarked, hvor de lokale sælger friske delikatesser til byens indbyggere og restauranter. Overalt finder man masser af fisk på menuen - nyd det sammen med en dejlig kroatisk vin. Den moderne by i ældre rammer passer godt på sine sande værdier og udnytter sin beliggenhed ud til Middelhavet til fulde. Flere hundrede år før vor tidsregning blev byen grundlagt, og den har ikke været forladt siden.

Lige syd for centrum ligger de første strande, som hører til byen. Bacvice stranden ligger mindre end 1.000 m fra den gamle bydel og er populær med både sand og klippeplateauer. Der er liggestole, parasoller og små strandbarer. Stedet er livligt, og der er typisk musik det meste af dagen. Længere mod syd ligger flere strande, som er værd at besøge - flere af dem er mere rolige og også mere besøgt af lokalbefolkningen. Nord for Split ligger flere feriebyer ud til vandet - værd at nævne er Trogir, som måske er den mest populære. 

Park Marjan
Har du gode sko med, og skal du i dagsform, kan det varmt anbefales at tage en tur rundt i Park Marjan, som ligger på spidsen af kysten. Turen kan påbegyndes lige vest for havnepromenaden, og du starter med ca. 10 minutters opstigning mod parken – efter 10 minutter på trapper belønnes du så så rigeligt med den flotteste panoramaudsigt. En tur rundt i parken tager 2-3 timer, og undervejs møder du en lille kirke og et nyt udsigtspunkt – virkelig en tur værd, og så kan du med god samvittighed slappe ekstra af med god mad og vin.


Skærgården
Samtidig er Split porten til badebyerne langs kysten og den dalmatiske skærgård. Her venter mange skønne naturoplevelser. Øerne ligger som perler på en snor og flere af dem med mulighed for indkvartering. Fra havnen i Split går der både bilfærge og hurtigbåd til en håndfuld af øerne - Hvar, Brac, Vis og Korcula.  Øen Hvar er f.eks. kåret til en af verdens 10 smukkeste, mens Brac har vidunderlige strande og vandrestier. Hver ø har sin charme og er værd at besøge. Der er også flere at de små skærgårdskrydstogter for mellem 30-80 personer, som starter eller slutter i Split, så byen er et godt udgangspunkt for kombinationsferie i Kroatien, hvis man har lidt længere tid til rådighed. 

Med gennemsnitstemperaturer på den gode side af 30 grader i juli og august er det ofte et feriemål, man gerne vender tilbage til mere end én gang. Split byder ganske enkelt på et skatkammer af gode ferieoplevelser.

Status:
Ring for priser på 7010 6343

Hotel

Jupiter Luxury Hotel, Split

Jupiter Luxury Hotel, Split

Du vælger hotel Jupiter, hvis du vil forkæles lidt mere. Hotellet har samme unikke beliggenhed som Slavija indenfor borgmuren af Diocletians Palads. Hotel Jupiter er et lille luksus boutiq...